Fiskebyns historia börjar redan vid medeltiden men den stora utvecklingen noteras först under 1800-talets senare del. I november 1872 drabbades dessvärre delar av byn av en stormflod kallad Backafloden som var framkallad av en orkan som drog över kusten. 34 hus förstördes samt alla fiskeredskap, båtar och befolkningens vinterförråd. Vattenståndet steg till 3,6 meter över det normala, vilket än idag är svenskt rekord.

Året därpå påbörjades återuppbyggnaden av hamnen med hjälp av statsbidrag och folkets gemensamma hjälp.1889 anlades en muddrad hamn, men efter stormen 1904 kunde den dock bara användas av mindre båtar. En ombyggnad genomfördes 1926-1928. Återuppbyggnaden ledde till att fisket och kusthandeln snabbt kom igång igen och under andra världskriget var det en storhetstid för fisket i Abbekås Hamn.

Hamnen består av en inre hamnbassäng som används av yrkesfiskarna och en yttre för fritidsbåtar och gästbåtar. Här finns aktiviteter och sevärdheter för såväl båtentusiaster som turister. I hamnen finns bland annat en Hamnkrog med hotell och ett sommarcaré. I närheten ligger Abbekås Golfklubb, en ’smörrebrödsrestaurang’, Mossbylunds Spa och konferensanläggning och flera Bed & Breakfast. Mindre än en halv mil bort finns även den lovordade restaurangen Hörte Brygga. Butik och ytterligare restauranger finns i Skivarp c:a 5 km norr om Abbekås.

Abbekås Hamn blev upprustad 2011/2012 och har idag all tänkbar utrustning som kan behövas för turister och båtgäster. Bland annat renoverades pirar och kajer och inloppet gjordes om för att öka säkerheten i yttre hamnbassängen. I vårt moderna och fräscha servicehus finns det tvätt, dusch och toaletter. Hamnen har idag några fiskebåtar och 10 gästplatser.

Från Abbekås går regionbussar till Ystad och Trelleborg samt till Skurup där det även finns tågstation. Med buss och tåg tar man sig från Abbekås till Malmö på cirka en timme och till Köpenhamn på ytterligare en dryg kvart.

Annan användbar information om hamnen:

  • Hamndjup: 2,2 m
  • Sjökort: 839
  • Position: 55°23,6 N 13°36,4 E
  • Angöring i enslinje 297¤.
  • Fyrbelyst insegling
  • Tankning: Diesel – Automattankning, kortbetalning
  • Gästplatser: 10 st
  • Förtöjning: Långsides, påle
  • Hamnavgift: båtar upp till 12 m 170 kronor per dygn, båtar över 12 m 215 kronor per dygn inkl el och toa/dusch

Hamnchef
Lars Ekblad Tel: 0411-53 61 33